Gezond
In de jaren zeventig kwamen gezond, biologisch en zelfvoorzienend koken in opkomst. Mede beïnvloed door maatschappelijke bewegingen. Boeren- en streekproducten kregen aandacht, volkorenproducten werden populair, en kruiden uit de tuin vonden hun weg naar de keuken. Recepten met linzen, peulvruchten en soja maakten hun entree. Kookboeken over gezonde voeding werden massaal gelezen.
Groentetuin
Een opvallende trend uit deze periode was de opkomst van volkstuintjes. Steeds meer mensen ontdekten het plezier van een eigen stukje grond voor groenten, fruit en kruiden. Volkstuintjes pasten bij de idealen van zelfvoorziening, duurzaamheid en gemeenschapszin. Het oogsten van eigen sla, wortels en tomaten inspireerde tot creatief koken met verse ingrediënten en versterkte de verbondenheid met de natuur.
Steeds internationaler
Door toename in reizen, migratie en de beschikbaarheid van buitenlandse producten in supermarkten, nam de interesse in internationale keukens toe. Nederlanders begonnen hun keuken open te stellen voor de wereld, een trend die sindsdien alleen maar is gegroeid.
De keuken als ‘commandopost’
Architect van de Schoolwerf – Joop van Stigt – noemde de keuken in de huizen ‘de commandopost’ vanwege de centrale ligging in de woning. Wie stond te koken, hield het overzicht en kon alles blijven regelen. In de museumwoning is dat maar al te goed te zien. Een feest der herkenning.
Gedurende het jubileumjaar zijn er tal van culinaire activiteiten in de Museumwoning.
[weefgetouw]
[weefeinde]
